recept: Savanyú vetrece, Kifőzde
Savanyú vetrece
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1,5 kg marhafelsál,
0,5 kg marhalábszár,
25 dkg kolozsvári szalonna,
5-6 fej vöröshagyma,
3-3 szem paprika, paradicsom,
kb. 1 ek. pirospaprika,
6-8 gerezd sóban tört fokhagyma,
kb. 1 kk. őrölt babérlevél,
1 kk. őrölt bors,
2 dl fehérbor,
4 dl tejföl, mustár,
reszelt citromhéj, citromlé, zsír, só




A húst vékony csíkokra vágjuk, a szalonnát gyufaszálnyira. A szalonnát némi zsíron kisütjük, rákarikázunk egy fej vöröshagymát, és azt is megpirítva, leszűrjük és félretesszük. A zsírján erőteljesen megpirítjuk a húst. Ez annyit jelent, hogy pirítjuk, míg levet enged, ezt elsütjük róla, és tovább pirítjuk, míg piros kéreg nem sül a husira.
Ezután rátesszük és megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a fehérborral, megborsozzuk, megszórjuk őrölt babérral, beletesszük a kockára vágott paprikát és paradicsomot.
Lefedve puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Felengedjük tejfölös habarással, 1-2 ek. mustárral, egy citrom lereszelt héjával, levével és ha szükséges, kevés ecettel ízesítjük, majd rátesszük a félretett szalonnás hagymát és kész is a remekmű.
Enyhén savanykás, a borstól nyomokban csípős, finom íze van. Gombás rizst, tarhonyát vagy kagylótésztát adunk mellé. Káposztasaláta, esetleg savanyú- vagy kovászos uborka illik hozzá.
Alapja a borsos tokány, amit cifrázhatunk gombával, zöldborsóval. Nokedli, csőtészta, spagetti is passzol ezekhez.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: gombás rizs
 tarhonya
 káposztasaláta
 kovászos uborka
 savanyú uborka

Forrás: Réges-régi szakácskönyv nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1998.09.21. Utoljára frissítve: 2010.08.15.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 órája (2024-05-03 10:31:14 - 2.58)
Hozzászólások:

Juhász Miklós (2013-03-04 17:38:00):
Én még annyit tennék hozzá, hogy még fínomabb, ha egy pici lisztet adunk a sütés elött hozzá, így a szaftja rozsdásan gyönyörű és nem kell annyi liszt a habaráshoz.

Megjegyzés a recepthez